lördag 16 augusti 2014

NY TITEL SE VCH SE U(u)CH

Ja som ni vet hade vi viltspår som vår lilla nystart. Ett mål som jag hade var att hon ska skulle få ett kvitto/titel på sin näsa. Happy älskar att spåra och som avelstik är det värt en hel del att ha lite meriter utställning som arbetsmeriter. Urvalet av hanar ökar.

 Det var nog matte som hade värsta/största utmaningen att läsa henne i viltspåret. Iver blandat med fokus och blod och dessutom skott triggar. Jag upplever henne tröttare efter ett viltspår och hon  fungerar inte riktigt på samma sätt som i personspåret. Suget i linan som jag vill ha i personspåret finns inte alls på samma sätt i viltspåret. 

Jag har lärt mig att domarna har fokus på TEMPO i spåret. En Tollare älskar att göra allt på tid... hehe så Hederspris är något jag inte räknade med att få, Happy ringar dessutom när hon blir extra het. Jag har lärt mig att hon fungerar så mycket bättre med en kvarts promenad till spåret, istället för som vissa domare förespråkar plocka dem ur bilen, vattna, sela på och kör - det är inte Happys melodi.

Hon ska dessutom inte vila sig iform. Hon mår bäst av att köras hela tiden, vilar hon har hon förmycket att ge vilket kan resultera i slarv och iver. Hon blir to much helt enkelt och då är hon för mig inte läsbar och vi har ett samarbete som liknar noll och inget. När jag säger att hon inte ska vila sig i form menar jag att spara på krafter och inte göra något en vecka innan det är dags inte är bästa sättet att ha Happy i bästa form. Får hon bara gå lite om det är ett sök, lite lydnadsträning eller ja what ever.  Ett godis sök eller kottsök.. bara att få tänka lite själv... så fungerar hon som allra bäst. Detta är något jag tar med mig för framtida projekt.

Så här ser det ut i Anlag och öppenklass. Anlag har en liggtid på 3-5 tim medan öppenklass har en liggtid över natten  och ska totalt ligga 12-24 timmar. Du har tot 30 min  på dig att gå anlagsprovet och 45 min på dig att gå provet i öppenklass. Skottreaktion prövas inte i anlagsprovet men däremot i öppenklassprovet.

Krav i respektive klasser
Klasser
För godkänd
i ANLAGSPROV
(Max 30 min) 
Öppen klass (Max 45 min)
och bedömnings-
moment
I:a pris
II:a pris
III:dje pris
Spårningsförmåga
Utmärkt
Utmärkt
Minst god
Haft förmåga
Tempo
Lämpligt
Lämpligt
Ej i olämpligt tempo
Ej i olämpligt tempo
Självständighet
Ej hjälp vid tappt
Endast stöd
Högst en hjälp
Högst två hjälper
Skottreaktion
Kontolleras ej
Godkänd
Godkänd
Godkänd

 Vi har totalt gått fem öppenklassprov, ett prov med ett 0:pris och med ett 2:a pris. Det med 2:a priset fick jag erfarenheten hur hon fungerade när hon drog på färskt vilt. Det med 0 pris var svåra förhållanden, värme, väder och terräng. Vi tog oss runt på båda spåren i alla fall det kändes gott ändå. Jag lärde mig super mycket på de gångerna med. Pratstunden efter är värt varje krona. Det är oerhört kunnigt folk som har många matnyttiga tips att ge. Jag såg proven som en liten kurs/privatlektion och tänkte jag kör på så får vi se. Det sista spåret vi gick var helt klart det bästa vi gjort. Happy gick som på räls och fick dessutom ett HP som pricken över i. Härligt avslut på detta projekt, jag är jätte nöjd med "kritiken" med vi fick(Se nedan)

Kritik:
Provförlopp:Tar snabbt an spåret,spårar kryssande.Ringar i oblodad vinkel och i återgången.
V-1 och V-3 klaras utan tvekan.skpr.OK. Tar klöven vid spårslut.Hunden väl förd.

Jag tänker absolut inte sluta spåra vilt, men jag tycker utan tvekan att personspår fungerar bättre för mig som person. Det kräver inte samma planering med att tina blod och ha "skånk" i frysen. Personspår fungerar om man vill spåra spontant, lägg ett spår innan promenaden och gå det efter. Spår är något jag tycker är oerhört skoj och tur är att Happy tycker det samma. Jätte kul att ha lärt sig denna typ av spår och kan variera med.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har varit kontakt med lantlyckans kennel och ville ha en valp från Happys kull. Men var tyvärr för sen och fick ingen. Jag gillade Happy, och uppfödaren sa att du eventuellt skulle ta en till kull på henne. Har du några planer inför nästa år? Min blogg om du vill läsa lite om oss:) www.lyckanmedhund.webly.com
    Med vänlig hälsning/Sandra Hermansson

    SvaraRadera